5 redenen waarom ik nog weinig met AI doe

AI

Worstel je weleens met AI?

Niet letterlijk natuurlijk (voor zover ik weet is dát nog niet mogelijk), maar met het idee dat het er is en of je daar dan wat mee moet? Is het slim of juist niet? En hoe dan?

Misschien voel je je weleens een imposter als je het gebruikt. Of een sukkel als je het te veel gedoe vindt. Snap ik allemaal.

In dit blog leg ik uit waarom ik zelf nog steeds niet zoveel doe met AI, zodat jij beter kan bepalen hoe je er zelf in staat.

Mijn keuze so far heeft 5 redenen:

(Niet allemaal even goede redenen, maar ik ben gewoon eerlijk)

1. Ik snap er geen zak van

Ik begrijp dingen over het algemeen best snel en leer makkelijk.

Maar ik zie collega’s dingen met Claude, ChatGPT en Midjourney doen die ik echt niet kan volgen. Ze bouwen hele prompt-werelden waar de meest bizarre dingen uitkomen en doen hun werk in 3% van de tijd.

Ik heb nog steeds geen idee hoe het moet, maar weet wel dat zij er geen cursussen voor hebben gevolgd. Ze kwamen hier vooral door veel te lezen, eindeloos te experimenteren en vlieguren te maken.

Brengt mij bij het volgende….

2. Ik vind er niks aan

Ik zie de potentie wel hoor. Hoe je dingen slimmer en sneller kan doen met AI. Maar het is een beetje zoals de scheikundelessen van vroeger. Ik snap dat je er coole shit mee kan maken als je begrijpt hoe het werkt, maar ik vind het sahaaaaai.

Elke keer als ik iemand iets hoor uitleggen over AI denk ik: klinkt als een boel werk. Saai werk.

Bovendien heb ik mijn bedrijf niet om altijd maar meer, meer, meer te krijgen. Ik hou van geld verdienen, efficiënt werken, groei en besteed mijn tijd graag nuttig, maar ik zoek in mijn werk ook een manier om creatief bezig te zijn en geprikkeld te worden.

Het liefst while having fun. Dat gevoel krijg ik bij AI niet.

3. Ik word er niet slimmer van

Weet jij nog hoe je met iemand moet afspreken als je je telefoon niet mee mag nemen? Kan je de weg vinden zonder Google maps?

Ik ben niet tegen technologische ontwikkeling, maar schrijven is ook nadenken. Daar worden we (vrees ik) niet per se beter in als we dat steeds meer door AI laten doen.

Ik bedoel dit niet vanuit een angstig ‘we gaan er allemaal aan’ scenario, maar ik heb regelmatig ervaren dat ik slechter word in dingen die ik niet meer zelf doe. In sommige gevallen is dat geen groot verlies (afwassen is bijvoorbeeld een vaardigheid die ik best kan missen), maar in andere gevallen wel.

Autorijden bijvoorbeeld. Of logisch en creatief nadenken.

We hadden bij punt 1 al geconstateerd dat ik minder slim ben dan ik dacht, dus een achteruitgang op dat vlak moeten we niet hebben.

4. Ik vind schrijven zelf te leuk

Schrijven brengt mij nóg meer plezier dan een goed gelukt zuurdesembrood uit eigen oven. Of een volledige treincoupé voor jezelf alleen, tussen Rotterdam en Parijs.

Het geeft me helderheid, een eigen stem, nieuwe ideeën, frustraties die ik dan weer overwin, taalvondsten waar ik zelf om moet grinniken en nog veel meer.

Ik zou toch wel hartstikke gek zijn als ik dat allemaal weggeef aan een computer (of wat de juiste terminologie dan ook is, ik heb geen idee, graag herinner ik je nog even aan punt 1)?

5. Ik hou niet van trends

Dit is de slechtste reden. Ja, ben ik gewoon transparant over.

Als veel mensen ergens enthousiast over zijn, verlies ik snel interesse.

Zo heb ik nog nooit een aflevering van Wie is de Mol gezien. Moet ik nog steeds beginnen aan Harry Potter. En had ik in 2010 een boel vrienden die niet uitgepraat raakten over bitcoins, ‘moest ik echt wat mee doen’. Niet naar geluisterd.

Ik zeg dus niet dat dit goede of terechte beslissingen zijn geweest, maar het speelt wel mee bij mijn enthousiasme over (SA)AI.

Ja, ja, het is fantastisch. Maar ik moet eerst nog zeven boeken over een tovenaarsleerling lezen en Venetië schijnt ook meer haast te hebben als ik dat ooit nog wil bezoeken.

Doe ik dan helemaal niks met AI?

Tuurlijk wel. Vooral om informatie te structureren en analyseren. Maar dan doe ik daarna snel een paar sudoku’s ter compensatie en leer ik een nieuw tokkelpatroon op de ukelele.

Voor de zekerheid.

Wil je weten wat er uit mijn brein komt zónder AI?

Meld je dan aan voor de V-files, mijn wekelijkse e-mails (word je wél slimmer van, of toch op zijn minst creatiever).

Goede vragen

Hi, ik ben Antje

Meer van mij lezen? Abonneer je dan hier op de V-files. Krijg je één keer per week een mail van me waar je als ondernemer echt wat aan hebt.

Heb je zelf ideeën voor een blog waardoor je beter wordt gevonden en klanten aantrekt die bij je passen? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Boek een korte brainstormsessie, dan hakken we samen knopen door en geef ik je slimme blogtips.

Zoek je vooral inspiratie voor je marketing?  Omdat het soms voelt alsof je ‘alles al eens hebt verteld’ bijvoorbeeld? Begin dan bij True story!

Scroll naar boven

Meld je aan voor

De V-files

'Ja met zulke e-mails heb je geen e-book meer nodig'

Wat ís storytelling nou precies en waarom werkt het zo goed? Let me show you in mijn e-mails (a.k.a. De V-files)

Meld je aan voor

De V-files

'Ja met zulke e-mails heb je geen e-book meer nodig'

Is het een nieuwsbrief, een marketing tool of elke week een goed verhaal dat je vaak óók nog aan het denken zet? Dat weet je pas als je je aanmeldt, up to you:-)