Waarom je Linktree voor Instagram niet nodig hebt

Linktree voor Instagram

Linktree doet precies wat de naam zegt.

Het is een tool die linkjes verzamelt, voor op je Instagram account bijvoorbeeld. Linktree zet deze als een soort kerstboom onder elkaar, op één plek. Klinkt super handig, maar dat is het niet.

Ga ik uitleggen. Maar eerst even de basics.

Waarom Linktree voor Instagram zo handig lijkt

We houden van Instagram.

Echt.

Lekker connecten met leuke mensen die je anders nooit zomaar zou ontmoeten. Dingen leren. Beetje entertainment. Creatief bezig zijn.

Het is fantastisch.

Instagram maakt dit allemaal voor ons mogelijk doordat het een gratis platform heeft gecreëerd wat goed en makkelijk werkt. We krijgen er zelfs regelmatig nieuwe dingen bij. Reels, gidsen, spannende gifjes, appetijtelijke filters, tha works.

Maar over één ding doet Instagram moeilijk

Links plaatsen.

Het mag niet in een post. En je kunt maar één link kwijt in je bio.

Lullig.

Want het liefst wil je gewoon én een link naar je nieuwste blog én een link naar je spectaculaire e-book én een link naar die Over Mij pagina waar je zo hard op hebt gezwoegd én een link naar het inschrijfformulier voor je hilarische nieuwsbrief plaatsen waarin je tussen de regels door elke maand weer belachelijk veel waarde weggeeft. Allemaal even belangrijk.

Enter: Linktree. Je maakt op de website een account aan, selecteert een design, kiest het aantal links dat je wilt plaatsen, plakt ze achter de knoppen en klaar. Linktree geeft je vervolgens één link waarop al je belangrijke links voor Instagram bij elkaar staan.

Je hebt het vast weleens gezien bij een andere Instagrammer: linktr.ee/jenaam

Als je erop gaat letten, zie je ze ineens overal. Daardoor lijkt het bijna alsof het zo hoort. Zoals zoveel dingen die helemaal niet hoeven.

Want Linktree heeft veel nadelen

Hoe handig Linktree voor Instagram ook mag lijken, wanneer je een eigen website hebt (daar kom ik zo op terug), kan het toch slimmer zijn om deze tool niet te gebruiken.

Dit is waarom:

1. Het is slecht voor je SEO

Heb je als doel om goed vindbaar te zijn voor zoekmachines zoals Google? Dan is Linktree niet je beste optie. Google waardeert jouw website op allerlei verschillende punten om te bepalen of je bezoekers goed helpt. Één van die punten is ‘hoe sociaal je bent’.

Hoe meer verkeer er vanuit social media naar je website komt, hoe waardevoller Google jou vindt en hoe beter je rankt in de zoekresultaten. Maar: als je een Linktree link in je Instagram bio hebt staan waardoor bezoekers via de pagina van Linktree op je website komen, ziet Google dat niet als verkeer vanaf social media, maar als verkeer vanaf een andere website.

Dit vindt de zoekmachine minder sterk en daarom beïnvloedt het je positie in Google op een negatieve manier. Zonde van al die kliks, die gewoon echt voor jou bedoeld zijn.

2. Je kunt je verkeer niet goed meten

De statistieken die Linktree je geeft, zijn behoorlijk beperkt. Zeker bij de gratis versie. Je kunt bijvoorbeeld wel zien hoe vaak er op een link uit je lijstje is geklikt, maar niet door hoeveel verschillende mensen. Of door hoeveel mensen op een bepaalde dag.

En als het goed is, wil je dit wel weten. Omdat je altijd wilt kunnen meten hoe jouw bezoeker zich gedraagt. Want dan kun je hem of haar ook beter bedienen. Door nóg betere content te maken bijvoorbeeld. En wanneer je meer data over dat gedrag hebt, kun je ook gaan experimenteren met de naam die je aan een link geeft. Of met de volgorde van de links.

Dit lijkt misschien iets kleins, maar ook kennis over het effect van kleine stukjes tekst is super nuttig. Denk aan CTA’s en de woorden die je gebruikt in het menu van je website.

They can make or break you.

3. Met Linktree kun je je huisstijl niet gebruiken

Linktree biedt weinig opties qua styling en design. Voor je herkenbaarheid en branding is dat dus niet ideaal. Zo kun je je eigen huisstijlkleuren (als je die hebt) niet gebruiken en staat er bij de gratis versie onderaan je pagina altijd een logo van Linktree.

Met de betaalde versie kun je al iets meer, maar nog steeds niet zoveel als je op een eigen link pagina kunt.

Want dát is een veel beter alternatief voor Linktree. Als je een eigen website hebt, in WordPress bijvoorbeeld, kun je gewoon een simpele pagina met linkjes maken.

Het alternatief voor Linktree: eigen link pagina

Het kostte mij letterlijk negen minuten om op mijn WordPress site een mobiel vriendelijke pagina zonder header aan te maken voor een zestal linkjes die ik kan aanpassen wanneer ik wil.

Ik heb deze binnen mijn website de naam Instagram gegeven en de url eindigt op /klikhier. Dat is dus ook wat je op mijn Instagram bio ziet. De naam van mijn site, plus de woorden ‘klik hier’. In plaats van linktr.ee/jenaam.

Over dat ‘klik hier’ heb ik niet enorm lang nagedacht. Je kunt er ook iets anders van maken:

  • /instagram
  • /super-gave-linkjes
  • /insta-links
  • /IG
  • /welkom
  • /linkinbio

Nou ja, je snapt het idee.

Als je op de /klikhier link in mijn Instagram bio klikt, ziet dat er zo uit:

linktree voor instagram

Dit is dus net zo gratis als Linktree…

……maar je hebt wel alles zelf in de hand: het logo, de vormgeving, kleuren, data en sociale kliks. En dat ‘zelf in de hand hebben’ is goud waard.

Het is ook precies de reden dat ik vaak zeg: zet voor je zichtbaarheid niet alleen in op social media, maar ga bijvoorbeeld ook bloggen. Op je eigen site, want daar ben jij de baas.

Bij een platform als Instagram weet je uiteindelijk nooit wat de eigenaar ervan in de toekomst met je zorgvuldig opgebouwde verzameling aan content en connecties gaat doen. Ik zeg niet dat je op vijf verschillende paarden moet wedden, want focus is ook wat waard.

Maar je kansen spreiden met ten minste één back-up plan waarvoor je een andere strategie hebt, is wel een goed idee. Begin anders gewoon bij die eigen linkjes pagina:-).

Is het dan zó erg als je Linktree gebruikt?

Nee joh.

Het is niet alsof je je buurvrouw van 85 aanbiedt om wekelijks boodschappen voor haar te doen en er dan met haar pinpas altijd een straatje staatsloten voor jezelf bij doet.

Das wel erg.

Linktree voor Instagram gebruiken niet.

Zeker niet als je weinig waarde hecht aan SEO, je geen zin hebt om data te bestuderen en je ook nauwelijks een huisstijl hebt. Maar het is wel goed om te weten dat er een eenvoudig alternatief is.

Dus mocht je wat betreft SEO denken dat alle kleine beetjes helpen, wil je juist dolgraag data verzamelen en vind je het fijn om je eigen design te kiezen, trek dan binnenkort even een paar minuten uit om die Linktree link te vervangen.

Is echt goed te doen.

Goede vragen

Hi, ik ben Antje

Meer van mij lezen? Abonneer je dan hier op de V-files. Krijg je één keer per week een mail van me waar je als ondernemer echt wat aan hebt.

Heb je zelf ideeën voor een blog waardoor je beter wordt gevonden en klanten aantrekt die bij je passen? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Boek een korte brainstormsessie, dan hakken we samen knopen door en geef ik je slimme blogtips.

Zoek je vooral inspiratie voor je marketing?  Omdat het soms voelt alsof je ‘alles al eens hebt verteld’ bijvoorbeeld? Begin dan bij True story!

Scroll naar boven

Meld je aan voor

De V-files

'Ja met zulke e-mails heb je geen e-book meer nodig'

Wat ís storytelling nou precies en waarom werkt het zo goed? Let me show you in mijn e-mails (a.k.a. De V-files)

Meld je aan voor

De V-files

'Ja met zulke e-mails heb je geen e-book meer nodig'

Is het een nieuwsbrief, een marketing tool of elke week een goed verhaal dat je vaak óók nog aan het denken zet? Dat weet je pas als je je aanmeldt, up to you:-)